Evas Vin Och Mat

         Dryckesprovningar och Utbildning

Vinprovningsteman

Nedan några förslag på vinprovningstema. Dessa kräver inga som helst förkunskaper. 

Naturligtvis är det även fritt fram att önska tema, det finns ju en uppsjö att välja bland.

Kanske vill ni i gruppen jämföra samma druva odlad i olika delar av världen, eller prova många olika viner från en specifik, mindre region. Finns intresse för dessertvin går det utmärkt att planera en sherry- eller portvinsprovning. Kanske med lite klassiska spanska tillbehör som manchego och oliver till sherryn eller härligt mörk choklad till portvinet! Mmmmm......

Vinprovning DRUVA

Här provar vi viner framställda på olika vindruvor,  vitis vinifera, och jämför olikheter och likheter. Vi lär oss känna igen karaktären på de olika typerna av druva, och dess stil på vin. Vi talar självklart en del om odling och tillverkning av vin, och hur detta påverkar stilen på vinet. Traditionella metoder, eller moderna vid odling och tillverkning? Allt inverkar! Vi lär oss även hur man provar vin för att få ledtrådar om hur både utseende, doft och smak kan ge oss en fingervisning om vad som finns i glaset.


Druvprovning vitt vin


Druvprovning rött vin


Druvprovning vitt och rött vin


Vinprovning LAND

Här provar vi viner med olika stil från samma land. Här kan klimat, tradition, framställninsmetod och självklart druvsort göra att vinerna skiljer sig åt väsentligt. Vi diskuterar varför!  Vi lär oss vad som är signifikativt för respektive vin, och region. Vi talar självklart en del om odling och tillverkning av vin, och hur detta påverkar stilen på vinet. Vi lär oss även hur man provar vin för att få ledtrådar om hur både utseende, doft och smak kan ge oss en fingervisning om vad som finns i glaset.


Frankrike vitt vin, rött vin eller vitt OCH rött vin


Italien vitt vin, rött vin eller vitt OCH rött vin


Spanien vitt vin, rött vin eller vitt OCH rött vin


Nya världen vitt vin, rött vin eller vitt OCH rött vin(USA, Sydamerika, Sydafrika, Australien, Nya Zeeland)


Vinprovning TEMA

Här provas vin, öl eller sprit som har något gemensamt vad gäller stil, tillverkning eller ursprung. Varför är de lika, eller olika? Vi går igenom hur de ädla dropparna är framställda, vilken jordmån och råvara för att fastställa vad som påverkar den färdiga drycken, och varför. Vi lär oss även hur man provar för att få ledtrådar om hur både utseende, doft och smak kan ge oss en fingervisning om vad som finns i glaset!


Mousserande och Champagne


Amarone, Ripasso och Valpolicella


Öl


Whisky


Vinprovning MAT & VIN

Tillför en dimension och se hur vinet reagerar i kombination med mat. Och tvärtom! Vi talar om grundsmakerna och hur vinet bäst kombineras med mat. Vi diskuterar hur man lätt väljer rätt vin till maten med hjälp av rätt nycklar. Självklart går vi igenom regional mat runt om i världen, och matchande regionala viner.  Vi lär oss om hur vin framställs, och även hur man provar vin för att få ledtrådar om hur både utseende, doft och smak kan ge oss en fingervisning om vad som finns i glaset. Framförallt smaaaakar vi på allt detta goda, kombinerar, och diskuterar.


Vin och tilltugg, vi går igenom grundsmakerna och hur vinet påverkas av maten och vice versa


Vin och Ost


Vin och Choklad